BAHÇEŞEHİR MEDİKAL ve ESTETİK  DERMATOLOJİ MERKEZİ


    BAHÇEŞEHİR MEDİKAL ve ESTETİK  DERMATOLOJİ MERKEZİ

facebook instagram

Botox (Mimik kırışıklık tedavisi)

botox-mimik2
Botox nedir?

Botox, botulinum toksin A'nın sulandırılıp cilt altı kas doku içine verilmesi sonucu geçici süreyle kas hareketinde bloğa yol açar. Her ne kadar toksin adlandırılması yapılsa da bu bakteri tarafından oluşturulan protein yapıda bir üründür ve zehir değildir.

Özellikle tıp alanında ilk kullanımlar felçli hastalarda 1953'de olmuş ve ardından strabismus (şaşılık) tedavisinde kullanılarak bu hastalarda göz etrafı kırışıklıklarında gerileme ve ilerlememe tespit edilmiştir. Bunun üzerine 1980'lerde kozmetik alanda botox ilk kez kullanılmıştır. 1995'den beri ülkemizde kozmetik amaçla yaygın olarak uygulanmaktadır.

Kırışıklık oluşumunda önemli olan sık mimik kullanımı, genetik özellikler, yaşam koşulları (sigara, düzensiz uyku...) ile kişi henüz kırışıklık tam olarak belirginleşmeden tedaviye karar verirse kırışıklığın yerleşimi büyük ölçüde engelleneceği gibi, tedaviden istenen yanıtın tam anlamıyla alınabilmesi de o kadar mümkün olur.


Botox uygulaması acılı mıdır?
Tedavi enjeksiyon ile uygulanmasına rağmen acı hissi yok denecek kadar azdır.

Botox uygulaması ne kadar sürer?
İşlem 10-15 dakika sürer, kişi işlemden sonra 2 saat süreyle yatmamalı veya başını uzun süreli öne eğmemelidir.

Botox uygulaması sonrası günlük hayatıma devam edebilir miyim?
İşlem sonrası enjeksiyon yerinde ya hiçbir belirti yoktur veya en çok yarım saat sürecek sinek ısırığı benzeri ufak kızarık alanlar vardır.

Botox sonrası değişimi hemen görür müyüm?
Genellikle beklenen sonuç 10 -15 gün içinde ortaya çıkmaktadır.

Botox uygulamasının tekrarı ne zaman olmalı?
İşlem tekrarı 4-6 ay sonra olmakta ve kişiden kişiye değişmekle birlikte bu tekrar süreleri ilerleyen uygulamalarda uzayabilmektedir. Bu hedefimiz olan kas hareket eğitimine bağlı bir sonuçtur.

Botox kimlere uygulanmaz?
İşlemin nörolojik hastalığı olanlarda, bazı antibiyotik kullanımlarında, kanama-pıhtılaşma bozukluğuna yol açan kan hastalığı olanlarda, kumadin ve benzeri ilaç kullananlarda, kas gevşetici ilaç kullananlarda ve hamilelerde-emzirenlerde uygulanmaması tercih edilir.

Botox işlemine karar verdiğinizde lütfen tercih ettiğiniz hekimin dalında uzman, tercihen dermatoloji veya plastik cerrahi uzmanı olmasına, uygulama alanındaki tecrübesinin yeterliliğine, hangi ilacı kullandığına, kliniğin sterilitesine dikkat ediniz. İşlem tekrarlarını mümkünse aynı hekimle devam ettiriniz. Erken ve gereksiz uygulama ve rötüşler sonucunda sonraki uygulamalarda vücutta işlemi kabul etmeme ortaya çıkabileceğini bilerek gereksiz ve erken tekrarlardan kaçınınız.

Botox uygulama sonrası eğer uzman ellerdeyseniz dikkat çekici şaşkın bakışlara sahip olmazsınız.

Botox sonrası ilaç ve uygulama yalnız motor sinirleri hedef aldığı ve duysal sinirlere etki etmediği için herhangi bir duyu kaybı hissetmezsiniz.

Uygulama tekrarı tercih edilmezse yaptırırken nasılsanız aynen o hale dönersiniz. Botox hiçbir zaman kırışıklıklarda derinleşmeye yol açmaz. Fakat ortaya çıkardığı kırışıksız ve dinlenmiş görünüm sizi rahat ettireceği için her zaman o görünüme sahip olmak isteyebilirsiniz.

Botoxun yan etkisi var mıdır?
Botoxun kan sulandırıcı ilaç kullanımına bağlı oluşabilecek morluk harici bilinen ciddi bir yan etkisi bildirilmemiştir. Bu ilaç kullanımlarından sonra işlem için bir hafta beklenmesi daha garanti olacaktır.

Botoxun kozmetik harici dermatolojik kullanımı var mı?
Kozmetik kullanım haricinde botox özellikle koltuk altı ve el-ayak terlemesi tedavisinde de yaygın olarak kullanılmaktadır. Uygulama sonrası koltuk altında 6-8 ay, el-ayakta da 8-12 ay süreyle terleme bloke edilebilmektedir.